Welkom op de recensentenwebsite van NBD Biblion

Wat doet NBD Biblion?

NBD Biblion publiceert jaarlijks ruim 20.000 aanschafinformaties (korte besprekingen) van nieuw verschenen en pas herdrukte Nederlandse fictie en non-fictie, audiovisuele materialen, bladmuziek en vreemdtalige fictie. De aanschafinformaties spelen een belangrijke rol bij de selectie in de Nederlandse openbare bibliotheken. Vaak wordt op basis van deze korte besprekingen besloten een titel al dan niet te kopen. De Nederlandse bibliothecaris krijgt zo al decennia lang via de vele duizenden aanschafinformaties een vrij compleet en deskundig beeld van de algemene mediamarkt. Kijk voor meer informatie op www.nbdbiblion.nl.

 

Voor het schrijven van de vele duizenden aanschafinformaties maakt NBD Biblion gebruik van de deskundigheid van ruim 700 externe recensenten: van kosmologen tot streekhistorici, van dichters tot computerprogrammeurs, van latinisten tot striptekenaars, van gerontologen tot kinderboekenschrijvers. Daardoor zijn de aanschafinformaties ook interessant voor gebruik in het onderwijs, voor bibliotheekgebruikers en voor bezoekers van websites (internetboekhandels).

Aanmelden als recensent

Bent u ook geïnteresseerd in het schrijven van recensies voor NBD Biblion? Vul dan onderstaand contactformulier in en stuur ons uw cv en een proefrecensie toe. De proefrecensie mag over een willekeurige, recente titel gaan binnen de genres of onderwerpen die u zou willen recenseren.

 

Als richtlijn voor de proefrecensie geldt de (beperkte) omvang van de NBD Biblion recensies: maximaal 1100 tekens inclusief spaties. Daarbij worden de volgende beoordelingscriteria gehanteerd: in de recensie zien we graag een korte inhoudsbeschrijving terug (een of enkele regels), korte informatie over de auteur, de plus en minpunten van de titel en op basis daarvan een goed gemotiveerd oordeel. Dit oordeel houdt rekening met actualiteit en juistheid van de inhoud, de opzet, de doelgroep en vergelijking met andere publicaties op hetzelfde vakgebied (bij non-fictie), stijl, taalgebruik, verhaal- en spanningsopbouw, karakterontwikkeling, sfeer (bij fictie) en de eventuele illustraties die aan bod komen. Indien het een audiovisueel medium betreft ook iets over specifieke benodigdheden en/of eventueel overeenkomsten met andere media.

*
 
*
*
*
*
Toevoegen ...
 
Toevoegen ...
 
(* = verplicht)